Aproape jumătate din populația lumii suferă de tulburări ale somnului, din diverse cauze, precum stresul și stilul de viață nesănătos, fapt care influențează buna funcționare a sistemului cardio-vascular și a capacităților cognitive.
Ne pregătim de somn?
Ritmul de viață alert și intensitatea cu care ne implicăm în activitățile cotidiene nu pot rămâne fără consecințe asupra noastră, atât în plan fizic cât și pe plan emoțional.
Finalul unei zile obișnuite te găsește în mijlocul familiei, obligat să te implici în problemele casnice, dar epuizat după ce profesia și-a luat partea leului din rutina zilnică.
Practic, al doilea job începe din momentul în care ai ajuns acasă și ai de îndeplinit sarcini uzuale pentru întreținerea locuinței, pregătirea hranei și îngrijirea copiilor.
Dincolo de aceste activități, care poartă eticheta „TREBUIE”, rămâi TU, cea mai importantă persoană din viața ta și bineînțeles că îți aloci timp și pentru micile tale plăceri.
De cele mai multe ori, Social Media ocupă cea mai mare parte a timpului personal. Articolele noi de pe Facebook, fotografiile glamorous publicate pe Instagram și clipurile video cu filtre fistichii de pe TikTok, te atrag în fața ecranului pentru o bucată de timp pe care nu o mai controlezi.
Fără să-ți dai seama, ajungi la finalul zilei, aproape de momentul în care trebuie să îți închei complet activitatea și să te culci, dar somnul nu-și face apariția.
Te așezi în pat și este foarte greu să-ți liniștești fluxul gândurilor, pentru a face loc stării de somnolență.
Multe din lucrurile pe care le-ai făcut în cursul zilei, te-au adus în acest punct, aproape fără să-ți dai seama și ar fi bine să recapitulezi ce ai făcut întreaga zi pentru a identifica unele dintre cauzele insomniei.
Expunerea la tehnologie este una dintre cauzele principale. Lumina emisă de ecrane afectează nivelul melatoninei, hormonul responsabil cu somnul, produs de creierul uman odată cu lăsarea întunericului, până spre miezul nopții. Tocmai de aceea, medicii recomandă evitarea folosirii tehnologiei cu câteva ore înainte de culcare, pentru a putea obține un somn odihnitor. Nu degeaba oamenii ar trebui să se culce atunci când apune soarele și să se trezească la răsărit.
Stresul, o minte hiperactivă și gânduri alerte împiedică instalarea etapelor incipiente ale somnului și influențează chiar calitatea somnului, odată ce acesta își face apariția.
Dincolo de aceste cauze, care decurg din alegerile cotidiene ale fiecăruia dintre noi, aspectele medicale nu pot fi ignorate, deoarece o serie întreagă de afecțiuni pot avea repercursiuni asupra odihnei din timpul nopții.
Ajutor pentru somn
Dacă problemele medicale pot fi rezolvate cu ajutorul medicului curant, aspectele ce țin de alegerile tale zilnice, te au doar pe tine responsabil.
Învață să gestionezi stresul și încearcă să te gândești că orice situație are o rezolvare, astfel încât furtuna de gânduri să se atenueze, când te apropii de culcare. Rezervă-ți noaptea pentru odihnă.
Alege niște draperii care să împiedice intrarea luminii noaptea, să asigure liniște și setează o temperatură adecvată în dormitor, deoarece mediul de somn este un factor favorizant al stării de odihnă.
Construiește-ți o rutină care să-ți permită relaxarea înainte de culcare și evită folosirea tehnologiei. Chiar dacă sarcinile profesionale sunt presante, nu lucra până târziu și încearcă să nu porți conversații tensionate înainte de a merge la somn.
Pe cât posibil, încearcă să ai un program regulat de somn, astfel încât să mergi la culcare și să te trezești în fiecare zi la aceleași ore, chiar și în weekend.
Anumite substanțe din alimente, cum ar fi cofeina, alcoolul sau zahărul afectează calitatea somnului, prin urmare ar trebui să eviți consumul lor înainte de culcare.
Problemele de somn, însă, ar putea să aibă o cu totul altă cauză, la care nici nu te-ai gândit. Există numeroase dovezi ale faptului că deficiența de magneziu ar putea fi o cauză a insomniei.
Aportul suplimentar de magneziu, la persoanele care suferă de insomnie, crește numărul de ore dormite, duce la o odihnă profundă și accelerează producția de melatonină, hormonul responsabil cu reglarea somnului.
Mai mult decât atât, aportul de magneziu scade nivelul de cortizol, hormon responsabil pentru răspunsul la stres al organismului.
În același timp, complexul de vitamine B contribuie la reducerea nivelului de stres al organismului, deficitul de vitamina B6 cauzând insomnii, astenie și nervozitate.
Suplimentele alimentare care conțin magneziu și complexul de vitamine B sunt extrem de utile în ameliorarea stărilor de insomnie și obținerea unei stări de normalitate, care să ne permită continuarea rutinei zilnice.