Trecerea de la un anotimp la altul poate aduce după sine o serie de fluctuații ale stării generale a organismului, manifestate prin depresie, lipsa concentrării, scăderea apetitului.
Vine primăvara, bine-mi pare. Sau nu?
Sezonul rece tocmai a început și gândul începe să ne zboare la Sărbătorile de Iarnă, Moși de toate felurile și petreceri alături de familie.
Numeri deja zilele care te mai despart de cumpărarea și împodobirea bradului, de alegerea cadourilor pentru cei dragi. Asta dacă nu cumva te numeri printre aceia care trăiesc un Crăciun permanent sau care vor să evite înghesuiala din magazine și își fac cumpărăturile din timp.
În contextul acesta festiv, cu multe zile libere ivindu-se la orizont, parcă nu-ți vine să folosești cuvântul „cumpătare”. Și totuși, este înțelept să păstrezi un echilibru, astfel încât „viața după decembrie” să fi una cel puțin la fel de bună ca „viața înainte de decembrie”.
Românul are o vorbă „Fă-ți iarna car și vara sanie” și mare dreptate are!
Poate uităm uneori, dar schimbările bruște în peisajul nostru înconjurător vin la pachet cu o serie de transformări ale stării generale de sănătate, pe care nu prea știm cum să le catalogăm și începem să ne gândim la tot felul de boli.
Organismul uman, antrenat, format și modelat de-a lungul mileniilor, are capacitatea de a se adapta destul de bine la trecerea de la cald la rece, însă suferă atunci când trebuie să facă trecerea în sens invers, de la rece la cald, și începe să se resimtă.
Această trecere, de la rece la cald, se întâmplă la intrarea în sezonul de primăvară, un anotimp pe care Charles Dickens l-a descris într-un mod foarte … practic. În opinia celebrului scriitor „Primăvara este acea perioadă a anului când la soare e vară, iar la umbră e iarnă”, o descriere foarte sugestivă a ceea ce noi simțim, poate fără să ne dăm seama în realitate.
Organismul nostru, în efortul lui de adaptare la noile condiții externe, depune un efort fizic și psihic suplimentar, care trebuie „finanțat” din bugetul de vitamine și minerale existent.
Pe acest fond, încep să se instaleze stări neplăcute de oboseală, în care ai impresia că, orice ai încerca să faci, deși apeși pe accelerație, nu mergi cu viteză în direcția dorită.
Și pentru ca tabloul să fie complet, lipsa poftei de mâncare vine să taie tocmai sursa de revitalizare a organismului, și anume alimentația bogată în nutrienți.
Această situație, zugrăvită în culori mai puțin plăcute, a fost denumită de greci în antichitate „astenie”, plecând de la cuvântul „stenos” care înseamnă forță și particula de negare „a-”, prin care este declarată lipsa, deci într-o traducere aproximativă, putem să spunem că compatrioții lui Platon au descris în cuvinte această stare de apatie generală drept „fără vlagă”.
Atunci când vitalitatea scade, locul ei este luat de stări mai puțin plăcute, atât pentru noi cât și pentru cei din jurul nostru, cum ar fi iritabilitatea, tendința de a te supăra fără motiv sau chiar tristețea inexplicabilă.
Se pare că nu suntem cele mai populare personaje din lume atunci când bateriile noastre sunt aproape goale! Atunci, poate că ar trebui să facem ceva din timp, pentru că vestea bună este că putem să prevenim starea asta neplăcută.
Ce mă fac cu stările de oboseală?
Chiar dacă astenia va trece de la sine după câteva săptămâni, când organismul tău se adaptează în cele din urmă la noul anotimp, există modalități prin care poți grăbi procesul acesta de tranziție și prin care poți preveni majoritatea simptomelor.
Pentru a depăși momentul critic al schimbării sezoniere, ai nevoie în principal de vitaminele A, C, D, E, dar și de complexul B.
Dacă te gândești că la carența de vitamina A contribuie consumul de alcool și cum tocmai se prefigurează o serie de motive pentru a consuma vin, bere, șampanie sau alte sortimente de băuturi alcoolice, nu e de mirare că vei ieși din iarnă cu o nevoie mare de vitaminizare.
Pentru prevenirea stărilor astenice, o metodă foarte eficientă este alimentația echilibrată, dublată de suplimente variate pentru rezultate mai bune.
Să nu uităm totuși că secretarea serotoninei, numită popular „hormonul fericirii”, ajută la schimbarea stărilor neplăcute și susține revigorarea fizică și psihică, însă este nevoie și de suplimentare nutrițională complexă.
Cel mai simplu mod prin care poți înlătura astenia este prin intermediul regimului tău alimentar. Dieta ar trebui să includă alimente bogate în vitaminele C și E, magneziu, fier și calciu; prin urmare, cât mai multe fructe și legume crude, diverse tipuri de nuci, pește și fructe de mare, precum și o cantitate optimă de produse lactate.
De asemenea, alimentele bogate în B-uri sunt recomandate pentru combaterea asteniei, întrucât acestea elimină senzația de oboseală, energizând organismul. Bananele, legumele și cerealele integrale sunt bogate în vitamine din complexul B. Legumele, consumate chiar crude, sunt esențiale, iar acum, chiar dacă nu suntem în sezon, avem la îndemână fructe și legume pe tot parcursul anului.
În plus, aportul de arginină este de un real folos deoarece îmbunătățește producția și utilizarea energiei în organism și poate accelera recuperarea din stările de astenie.
Asigură-te că ai o dietă echilibrată și nu uita să adaugi în programul zilnic exercițiile fizice, hidratare și, bineînțeles, somnul.